четвер, 13 травня 2021 р.

Дистанційне навчання. Зарубіжна література 10 клас. 14.05.21

 Тема. Позакласне читання. Цикл творів Сью Таунсенд про Адріана Молуа. Еволюція головного героя, формування характеру й цінностей.

Мета: познайомитися із сучасною літературою, знання про життя та творчість С.Таунсенд; розуміння еволюції головного героя в циклі творів.

1. Учитель. Сучасна зарубіжна література незмінно посідає перше місце у колі читання всіх категорій читачів і передусім — молоді. Це не випадково: юний читач шукає відповіді на питання, що його непокоять, у творах своїх сучасників, народжених тією духовною атмосферою, якою дихає він сам. Сучасна зарубіжна література для юнацтва — це більше не книжки лише про перше шкільне кохання та проблемні взаємини з батьками. Більшість романів порушує дорослі проблеми ще зовсім юних людей. І такі книги можуть багато чого навчити не тільки молоде покоління, а й дорослих, які, напевно, знають усе. Сучасних підлітків більше не цікавлять енциклопедії і казки, ближчими та зрозумілішими стають фентезі, історично-пригодницькі твори, детективи... і, звісно, популярні книги про них самих. Сьогодні говоритимемо про Сью Таунсенд — відому письменницю з Великої Британії, яка зажила слави завдяки Адріанові Моулу — створеному нею персонажу.

Головний герой найуспішнішого циклу Сью Таунсенд «Таємний щоденник Адріана Моула» — Адріан — уперше з’‎явився на сторінках її книг на початку 1980-х рр. Згодом він зажив у сучасному літературному світі слави не меншої, ніж Робінзон Крузо, а його ім’‎я стало прозивним.

Сью Таунсенд змушує нас сміятися над своїми героями і вивертає навиворіт будь-яку абсурдну ситуацію, у яку вони заганяють себе: чи то розлучення батьків, чи то публікація в літературному журналі, чи то не складений шкільний іспит. Але, пересміявшись, читач розуміє, що «Щоденники» — це насамперед книга про самотність і її подолання, про кохання і відданість, про те, як знайти себе в цьому світі І стає зрозуміло, чому Адріан Моул такий популярний у всьому світі,— під його «Щоденниками» міг би підписатися кожен із нас.

2. Перегляньте відео

Експрес-урок

Аудіокнига

3. Висновок: «Таємний щоденник Адріана Моула» — це не роман дорослішання, не фамільний епос і не драма із хвацько закрученим сюжетом найбільше ця книга схожа на справжній щоденник підлітка: Таунсенд удалося досягти дуже високого ступеня реалістичності, і Адріан Моул здається справжнім хлопчиськом, який справді живе десь ось тут, поряд. Історія про Андріана Моула — це історія підлітка, який переживає ті самі проблеми, що й безліч інших хлопців (розлучення батьків, бідність, зустрічі з дівчиною, дорослішання). Історія починається 1 січня 1981 р. Проте, переживши складний рік, хлопець не занепадає й пише для себе перелік вимог до себе на 1982 р. А отже, він — усе одно переможець, який із часом зможе сам розібратися у своєму житті Про це усе він щиро розповідає на сторінках свого щоденника.

4. Домашнє завдання: знати біографічні відомості та творчість Сью Таунсенд; читати "Таємний щоденник Адріана Молуа".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дистанційне навчання. Зарубіжна література 10 клас. 14.05.21

 Тема. Позакласне читання. Цикл творів Сью Таунсенд про Адріана Молуа. Еволюція головного героя, формування характеру й цінностей. Мета: поз...