середу, 12 травня 2021 р.

Дистанційне навчання. Українська література 10 клас. 12.05.21

 Тема. Розвиток комунікативних умінь. Пам'ятник улюбленому персонажеві.

Мета: повторити характеристики окремих художнії образів з курсу української літератури 10 класу.

1.Пояснення вчителя.

У багатьох країнах світу у великих і малих містах можна побачити пам’ятники видатним особистостям. Люди увічнюють пам’ять про своїх героїв та їхні заслуги. Але є група пам’ятників, які присвячені видатним особистостям, яких ніколи не існувало в реальності. їх небагато у світі, але вони дуже популярні. Це — пам’ятники літературним героям.

Як не дивно, але деякі персонажі настільки увійшли в наше життя, що стали більш реальними і відомими, ніж деякі політики, діячі мистецтва чи інші видатні особистості національної історії. Саме цей факт змушує замислитися над роллю літератури в житті людства, над містичним зв’язком реальності і вигадки, притаманним літературі. Інколи персонажі книжок стають національними символами: Русалонька в Данії, Дон Кіхот в Іспанії, Том Сойєр у США. Про них і не тільки ми дізнаємося на уроці, познайомимося з самим поняттям «пам’ятник». дізнаємося історію виникнення та створення пам’ятників, з’ясуємо причини, які змушують людей закарбовувати пам’ять про видатних людей, тварин, речі, професії (перелік можна продовжувати) і літературних героїв. Мета уроку — створити словесний пам’ятник саме літературному герою — персонажу української літератури, з яким ми познайомилися на уроках української літератури в 10 класі. 

2. Дайте відповіді на питання

✵ Встановити причину спорудження пам’ятників взагалі і пам’ятників літературним персонажам зокрема.

✵ Встановити критерії відбору літературного героя для увічнення в вигляді пам’ятника.

Тож причина спорудження пам'ятників полягає в тому, щоб увіковічити пам'ять про видатних осіб, події, досгнення тощо. А причина спорудження - герої літературних творів  стають прикладом для наслідування, ідеалами цілих поколінь.

3. Доберіть приклади з літературних творів

- ідеал добра;

- ідеал жіночої краси;

- ідеал чоловічої краси;

- ідеал громадянина.

4. Домашнє завдання: скласти опис пам'ятника літературного героя.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Дистанційне навчання. Зарубіжна література 10 клас. 14.05.21

 Тема. Позакласне читання. Цикл творів Сью Таунсенд про Адріана Молуа. Еволюція головного героя, формування характеру й цінностей. Мета: поз...